Va recomandam sa explorati sectiunea noastra informativa, special creata pentru constructii de garduri:


01

Orice imprejmuire necesita autorizatie de construire. Din punct de vedere al legislatiei romane, nu se tine cont de tipul materialelor folosite. De asemenea nu conteaza daca imprejmuirea are sau nu fundatie.
Singurele exceptii permise de lege sunt imprejmuirile naturale sau cele din panouri mobile.
Dosarul pentru autorizatie va include urmatoarele documente: certificat de urbanism, toate avizele la zi specificate in certificatul de urbanism, act de proprietate asupra terenului si constructiilor cu toate actele doveditoare, proiect de gard executat de arhitect, dovezile care atesta ca au fost achitate taxele legale.



02

Primul pas necesar pentru constructia unui gard este obtinerea unui certificat de urbanism de la primarie. Ulterior, arhitectul va elabora documentatia DTAC - Documentatia Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Construire. Aceasta documentatie va include: plan de situatie - baza topografica pentru proiectul de executie al obiectivului ce urmeaza a fi proiectat si executat, memoriu tehnic specific cu descrierea tuturor elementelor componente ale gardului si anume materiale folosite, texturi, detalii de executie.
Valabilitatea autorizatiei de construire este de 12 luni calendaristice si poate fi prelungita pentru o perioada de maxim de 24 luni.



03

Pentru o protectie excelenta in timp impotriva intemperiilor, gardurile cu panouri din lemn se intretin folosind impregnant special pe baza de ulei de in. Acesta actioneaza ca o pelicula ce nu permite vaporilor de apa din atmosfera sa intre cu aceeasi usurinta in lemn. Astfel este evitata marirea umiditatii ce ar conduce la putrezirea materialului in timp. Recomandam reaplicarea unui astfel de strat protector anual.
La cerere, contracost, profilele din lemn natural pot fi inlocuite cu profile din lemn compozit WPC - Wood Plastic Composite (deck terasa). Pentru o cotatie de pret personalizata nu ezitati sa ne contactati.



04

Gardurile metalice sunt apreciate in general pentru durabilitatea structurala. Intretinerea in timp a unui astfel de gard se recomanda a fi facuta regulat si presupune urmatoarele etape:
- curatare cu perie din sarma si smirghel
- aplicare strat de grund destinat produselor metalice
- aplicare strat de vopsea in 2 straturi. Vopsirea se poate executa atat mecanizat - pistol de vopsire, cat si manual - folosind pensula.



05

Pentru gardurile amplasate pe linia de hotar, este necesar si indicat un acord notarial intre vecini. In caz contrar, vecinul care construieste gardul poate fi dat in judecata pentru ca a intrat pe un teren pe care nu il detine. Din punct de vedere legal, imprejmuirea se va considera despartitura comuna si se permite impartirea cheltuielilor de constructie intre beneficiari.
O abordare simpla și lipsita de complicatii ar consta în a construi imprejmuirea exclusiv pe terenul nostru, situat dincolo de linia de hotar intre proprietati, în locurile în care dispunem de suficient spatiu, desigur.



06

Inaltimea gardului comun intre vecini va fi aceea prevazuta de lege, regulile de urbanism sau obiceiurile locului. In lipsa acestora, legea in Romania prevede ca inaltimea sa fie stabilita intre vecini, in general fara a depasi 2 metri.
In Romania, orice proprietar are dreptul, nu obligatia, de a-si ingradi proprietatea.
In noul cod civil exista totusi o obligatie de ingradire raportata la gardul comun intre proprietati, care prevede dreptul proprietarului de a le cere vecinilor sa contribuie la construirea unei despartituri comune. Obligatia de ingradire este un accesoriu al dreptului de a dobandi coproprietatea asupra despartiturii comune, motiv pentru care isi pierde valabilitatea daca unul dintre vecini renunta la acest drept.



07

Din punct de vedere juridic, vecinul care nu a contribuit la realizarea gardului comun poate sa dobandeasca drept de coproprietate asupra gardului platind jumatate din valoarea actualizata a materialelor si manoperei folosite si, dupa caz, jumatate din valoarea terenului pe care se afla gardul construit.



08

Daca gardul comun este deteriorat de arborii vecinului, acesta are obligatia de a il repara si de a taia crengile la o dimensiune potrivita pentru a preveni alte daune. Daca gardul este reparat de dumneavoastra, aveti dreptul de a obtine in instanta achitarea cheltuielilor efectuate, daca nu se pot obtine pe cale amiabila.



09

In cazul in care se doreste constructia unui gard comun si unul dintre cei 2 vecini nu isi permite cheltuielile (dorind sa fie coproprietar), el poate folosi partea sa de teren drept contributie pentru despartitura comuna, fiind astfel exonerat de la alte plati.
Coproprietarul trebuie sa participe la cheltuielile de intretinere si reparare a despartiturii comune si poate fi exonerat doar daca renunta la dreptul de proprietate.



10

Lemnul este unul dintre cele mai folosite materiale pentru constructia unui gard. Acesta este un material avantajos datorita faptului ca are un pret accesibil, este practic, ofera un aspect elegant gradinii si poate fi construit cu usurinta, chiar si daca nu ai experienta in domeniu. Un alt avantaj al gardului din lemn este acela ca poate fi reparat cu usurinta.
Totodata, este necesar sa tratezi lemnul daca vrei sa reziste in timp.
Ca sa il protejezi impotriva factorilor naturali poti sa aplici regulat un strat de bait sau lac ignifug.
De asemenea, poti sa optezi si pentru o vopsea pentru lemn, pe care va trebui sa o reaplici atunci cand se deterioreaza.
Daca este tratat cu o substanta protectoare, durata de viata a unui gard din lemn poate ajunge pana la 30 de ani.



11

Lemnul este un material avantajos pentru constructia unui gard datorita pretului accesibil, aspectului elegant, usurintei in constructie si posibilitatii de reparare. Totusi, este necesar sa fie tratat cu substante protectoare pentru a-i prelungi durata de viata si a-l proteja impotriva factorilor naturali.



12

Metalul este un material folosit la scara larga, accesibil si usor de folosit pentru constructia gardului. Este o alegere eleganta si clasica, care se potriveste atat pentru terenuri mari si case luxoase, cat si pentru alte tipuri de proprietati. Totusi, necesitatea constructiei unei fundatii din beton este obligatorie pentru rezistenta in timp. Acest tip de gard nu ofera un grad ridicat de intimitate, dar poate fi insotit de vegetatie, pentru a feri gospodaria de ochii trecatorilor si pentru a crea un aspect mai natural.



13

Compania noastra realizeaza o gama larga de lucrari. Majoritatea clientilor nostri opteaza pentru servicii complete: proiect de arhitectura, constructia unui imobil, gard perimetral si porti, finisaje interioare, placari decorative, trotuare si alei, amenajare spatii verzi. Platile se fac in etape, in functie de stadiul lucrarilor.



14

Gardul este un element esential al unei proprietati, care delimiteaza spatiul si ofera un aspect estetic placut. Acesta poate fi construit din diferite materiale, cum ar fi lemnul sau tabla, fiecare cu avantajele si dezavantajele lor. Gardul este, de asemenea, important pentru a oferi intimitate locuintei si gradinii, protejand proprietatea impotriva privirilor curioase. Este important sa alegi un material si un design care sa se potriveasca cu stilul si necesitatile gospodariei tale.



15

Gardurile zidite sunt o alegere perfecta din punct de vedere al rezistentei si esteticii. Acestea pot fi construite din diverse materiale, cum ar fi caramida sau betonul, si pot rezista foarte bine daca sunt construite cu materiale de calitate. In schimb, constructia unui gard zidit poate dura mai multe zile si necesita un efort mai mare comparativ cu alte tipuri de garduri. Gardurile zidite sunt o alegere inteligenta pentru cei care vor sa aiba un grad ridicat de siguranta, aspect estetic si durabilitate.



16

Atunci cand cumparati o casa gata construita sau aveti un proiect de constructie finalizat, puteti delimita proprietatea cu un gard definitiv. Dar, daca aveti doar un teren si nu aveti inca o imagine clara a constructiei sau resursele necesare pentru un gard permanent, exista solutii temporare disponibile. Gardul de plasa este o solutie populara si accesibila pentru delimitarea proprietatii, dar ofera un grad scazut de siguranta. Este important sa luati in considerare nevoile si posibilitatile financiare inainte de a alege un tip de gard pentru proprietatea dumneavoastra.



17

Stilul ales pentru gard este dictat de stilul ales pentru casa si de planurile tale pentru amenajarea curtii. Gardurile moderne pot fi realizate din diverse materiale cum ar fi lemn, metal sau beton, dispuse orizontal sau vertical. In ceea ce priveste cromatica, gardurile moderne au tendinta de a avea nuante precum wenge sau negru. Este important sa alegi un stil si un design care se potriveste cu stilul casei tale, in baza nevoilor si preferintelor tale estetice.



18

Suntem o companie care ofera servicii de proiectare si executie pentru modele de garduri de imprejmuire. Printre avantaje se numara: preturi calculate per metru liniar pentru material si manopera, fundatii continue pentru orice model, posibilitate de montaj porti auto si pietonale actionate manual sau electric, posibilitatea de a executa proiecte personalizate, experienta de 10 ani in domeniu.