In ultimii ani, constructia de case cu structura metalica usoara a devenit o optiune foarte populara in Europa. Cu toate acestea, exista inca unele mituri si idei preconcepute care pot crea indoiala in mintea potentialilor cumparatori.
Principalele zvonuri despre case cu structura metalica
Acest articol isi propune sa desluseasca miturile si sa scoata la lumina adevarul din spatele constructiilor din profile metalice. In continuare, veti gasi o lista cu cele mai raspandite.
Mitul rezistentei reduse la cutremure
Un mit raspandit despre cladirile cu schelet metalic usor este ca nu ar dispune de rezistenta necesara in fata cutremurelor. In realitate, otelul zincat din care este facuta structura metalica este un material cu o rezistenta seismica excelenta.
Inginerii proiecteaza aceste constructii astfel incat sa reziste cu succes la cutremure mari, pana la o magnitudine de 8 pe scara Richter. Astfel, acestea ofera de fapt un mediu foarte sigur si stabil, recomandat in special pentru zone cu risc seismic ridicat.
Comportamentul cladirilor din otel in caz de cutremur a fost studiat la nivel global. Majoritatea cercetarilor s-au concentrat pe testarea si modelarea peretilor structurii (Gad et al. 1999, Fulop & Dubina 2004, Fiorino et al. 2004), cu accent pe proprietatile elastice structurale (Kawai et al. 1999).
Intr-un studiu foarte detaliat, se prezinta proiectarea si controlul prin masuratori de vibratii ale unei case metalice pe 2 nivele, cu o configuratie neobisnuita. Constructia a fost proiectata pentru o regiune cu risc seismic ridicat din orasul Ploiesti (Romania). S-a constatat ca prezenta panourilor de OSB in structura peretilor si a acoperisului a crescut aproximativ de doua ori rigiditatea structurii si a adus imbunatatiri semnificative in zonele expuse la riscuri majore.
Mitul eficientei energetice scazute si senzatia de "rece"
Cu tehnologii adecvate de izolare si inchideri eficiente, aceste case pot fi la fel de eficiente energetic ca oricare altele. De fapt, adevarul este ca putem reduce semnificativ consumul de energie in comparatie cu cladiriile conventionale, ajungand chiar sub 50% din necesarul energetic al acestora.
Aceasta masura nu numai ca aduce economii, ci are si un impact pozitiv asupra mediului contribuind la reducerea amprentei de carbon si la promovarea sustenabilitatii in constructii.
Mitul costurilor ridicate de constructie
In unele cazuri, clientii care parcurg etapa de prospectare sunt tentati sa creada ca o cladire pe structura metalica ar trebui sa aiba un cost mult mai redus in comparatie cu una din zidarie.
Realitatea este ca raportul calitate-pret pentru o casa metalica este mult superior: bugetul destinat constructiei unei case modeste din zidarie poate acoperi cu succes achizitionarea unei case cu structura metalica intr-un pachet premium. In plus, beneficiarii se bucura de o perioada de executie record, eficienta energetica remarcabila, costuri de intretinere reduse, o rezistenta la cutremur impresionanta si un castig la suprafata utila de ~10-15%.
Mitul coroziunii rapide, a contractarii si deformarii
Cu un tratament adecvat si o intretinere corespunzatoare, otelul este protejat de coroziune pe termen lung. Profilele metalice din otel utilizate in constructii civile sunt protejate de coroziune prin acoperirea continua cu zinc topit la cald in 2 straturi, iar proprietatile naturale ale otelului il protejeaza de contractare si deformare. Zincarea reprezinta una dintre metodele cele mai bune de combatere a fenomenului de coroziune a metalelor. De asemenea, otelul galvanizat nu sufera de deteriorarea fungala sau biologica si nu este susceptibil la infestarea insectelor.
Furnizorii nostri din domeniul metalurgiei ne asigura o garantie de 75 de ani pentru materia prima, inclusiv atunci cand aceasta intra in contact cu mediul exterior. In orice caz, acest aspect devine mai putin important pentru ca profilele componente care formeaza un schelet metalic sunt concepute sa fie folosite in pereti de tip "sandwich", fiind complet protejate de orice intemperii.
Mitul designului limitat pentru case cu structura metalica
Uneori exista perceptia ca aceste case construite cu structura din otel au un aspect industrial sau impersonal. Prin intermediul unui design adecvat si finisajelor potrivite, aceste case pot obtine un aspect atractiv din punct de vedere estetic si pot fi adaptate in numeroase moduri.
De la aspectul exterior pana la detaliile interioare, exista numeroase variante pentru a crea o casa cu forma si confortul dorit. In site-ul nostru, puteti explora o varietate de case in diferite stiluri, in faza de proiect sau deja executate in portofoliul Wolf Construct.
Mitul incompatibilitatii cu mediul inconjurator
O alta preocupare este legata de impactul asupra mediului. Cu tehnologii de reciclare si practici durabile, casele cu schelet metalic sunt ecologice. Reciclarea otelului este eficienta, iar calitatile naturale ale acestui material il fac o optiune prietenoasa cu mediul in constructii.
De fapt, otelul detine calitati excelente in ceea ce priveste economia circulara. Acesta este puternic si durabil, structural usor, adaptabil, reciclabil si reutilizabil.
Proprietatile sale fac tehnologia structurilor usoare din otel unica: rezistenta, longevitate, reciclabilitate, disponibilitate, versatilitate si accesibilitate. Fabricat din cel mai abundent element de pe Pamant, otelul poate fi reciclat sau reutilizat la nesfarsit, fara a-si pierde proprietatile. Aceasta caracteristica unica confera otelului valoare superioara in toate etapele ciclului sau de viata.
Infrastructura de recuperare a otelului este foarte dezvoltata si extrem de eficienta, existand de decenii. Spre exemplu, ratele actuale de recuperare de pe santierele de demolare din Marea Britanie sunt de 99% pentru structuri de otel si 96% pentru toate produsele din otel utilizate in constructii - cifre care depasesc cu mult cele pentru orice alt material de constructie.
Concluzie
Consultarea specialistilor din domeniul constructiilor este esentiala pentru a obtine informatii precise si a lua decizii bine fundamentate in ceea ce priveste construirea unei case cu structura metalica. Miturile pot crea confuzii si pot duce la neglijarea avantajelor unice pe care aceste tipuri de case le pot oferi.
Bibliografie
Zsolt, Nagy & Campian, Cristina & Pernes, Paul. (2015). Mituri si adevaruri despre casele cu structura metalica usoara.
Dubina, Dan & Fϋlöp, Ludovic & Aldea, Alexandru & Demetriu, S. & Zsolt, Nagy. (2006). Seimic performance of Cold-Formed Steel Framed Houses. Proceedings of the 5th International Conference on Behaviour of Steel Structures in Seismic Areas - Stessa 2006.
LIGHT STEEL & CIRCULAR CONSTRUCTION Infinitely Recyclable Immeasurably Sustainable. LIGHT STEEL FRAME ASSOCIATION. VERSION 1 - JUNE 2023.